Du behöver

  • 1 st lammstek benfri ca 1 1
  • 2 msk basilika
  • 250 g mozzarellaostar
  • 100 g skinka rökt
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar grovmalen

Tomatsås:

2 st gula lökar
1.5 st vitlöksklyftor
2 st tomater burkar krossade
2.5 dl sky från köttet
1 tsk socker
0.5 msk basilika
salt och peppar

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 8-10 port:

Gör så här

1
Finhacka skinkan. Skär osten i skivor. Skala vitlöken och pressa den.

2
Fyll den urbenade lammsteken med skinka, ost, vitlök, basilika, hälften av saltet och pepparen. Bind ihop steken med krympt bomullssnöre.

3
Gnid in lammsteken med resten av saltet och pepparen. Lägg den i en eldfast form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° för rosa och 70° för nästan genomstekt. Vira in steken i aluminiumfolie och låt den vila ca 15 minuter innan den skäres upp.

4
Skala och finhacka lökarna. Fräs lökhacket mjukt och glansigt i lite matfett. Tillsätt tomatkross och silad sky från köttet. Smaksätt med socker, salt, peppar och basilika. Låt såsen sjuda ca 15 minuter. Smaka av.

5
Servera steken i tunna skivor och bjud klyftpotatis, smörstekta squashskivor, lättkokta morötter och sås till.