Orelunds fina äppelkaka

Är du sugen på något riktigt gott? Då ska du göra den här ljuvliga äppelkakan. Bjud den gärna med vispad grädde smaksatt med lite konjak eller likör.

Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

4.5 st äpplen
75 g smör
1 dl socker
2 msk grädde
1.5 msk vetemjöl
1.5 dl hasselnötter

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Finfördela smöret i mjölet direkt på arbetsbordet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant. Nagga bottnen och ställ pajskalet kallt ca 15 minuter. Sätt aluminiumfolie runtom kanten. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort aluminiumfolien.

3
Hacka nötterna grovt. Lägg nötterna i en kastrull tillsammans med smör, socker, grädde och mjöl. Låt smeten sjuda under omrörning, men den får inte koka. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.

4
Lägg äppelklyftorna i det förgräddade pajskalet. Bred knäcksmeten ovanpå. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter tills äpplena är mjuka och knäcksmeten fått färg. Lossa kakan ur formen.

5
Bjud äppelkakan med vispad grädde, gärna smaksatt med lite konjak eller likör.

Scroll to Top