Du behöver
- 2.5 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
4.5 st äpplen
75 g smör
1 dl socker
2 msk grädde
1.5 msk vetemjöl
1.5 dl hasselnötter
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 6-8 port:
Gör så här
1
Finfördela smöret i mjölet direkt på arbetsbordet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
2
Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant. Nagga bottnen och ställ pajskalet kallt ca 15 minuter. Sätt aluminiumfolie runtom kanten. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort aluminiumfolien.
3
Hacka nötterna grovt. Lägg nötterna i en kastrull tillsammans med smör, socker, grädde och mjöl. Låt smeten sjuda under omrörning, men den får inte koka. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
4
Lägg äppelklyftorna i det förgräddade pajskalet. Bred knäcksmeten ovanpå. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter tills äpplena är mjuka och knäcksmeten fått färg. Lossa kakan ur formen.
5
Bjud äppelkakan med vispad grädde, gärna smaksatt med lite konjak eller likör.