Du behöver
- potatis ca 1 kg
- 3 st ägg
- 1 dl riven ost
- 4 dl matlagningsgrädde
- 1 st persilja dill, gräslök
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 0.5 krm kajennpeppar
- vitlöksklyftor ev 1-2
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Smörj en avlång 2-liters form. Klä botten med smörgåspapper och smörj det.
2
Skala potatisen och skiva den mycket tunt.
3
Vispa samman äggen i en stor skål och tillsätt riven ost och grädde.
4
Klipp persilja, dill och gräslök fint. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med salt, kryddor och eventuellt pressad vitlök.
5
Lägg ner potatisskivorna i skålen. Ta upp skivorna och lägg dem i formen. Varje skiva måste vara täckt med äggsmet. Packa skivorna hårt.
6
Häll över den resterande äggsmeten. Sätt formen i en långpanna med vatten och grädda ca 90 minuter. (Täck formen med aluminiumfolie om ytan blir för mörk.)
7
Låt patén vila i sin form ca 15 minuter innan den stjälps upp. Bjud patén varm eller kall med en blandad sallad.