Pepparkaksparfait med citrussallad II

Gör en smarrig parfait med några av julens pepparkakor. Bjud parfaiten tillsammans med en sallad av söta goda citrusfrukter

Du behöver

  • 4 st äggulor
  • 0.75 dl socker
  • 2 msk sirap mörk
  • 1 dl vatten
  • 1 krm nejlika
  • 2 krm kanel
  • 1 krm ingefära
  • 4 dl vispgrädde
  • 10 st pepparkakor

Citrussallad:

3 st apelsiner
3 st mandarinklyftor eller satsumas
2 st limefrukt
1/2-1 dl apelsinlikör
pepparmynta blad

Garnering:

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Blanda samman äggulor, socker, sirap, vatten och kryddor i en kastrull (ej av aluminium). Sjud blandningen under kraftig vispning tills du får en tjock kräm.

2
Låt krämen kallna. Rör då och då i den under tiden.

3
Vispa grädden till skum. Grovkrossa pepparkakorna. Rör ner grädde och pepparkakor i äggkrämen.

4
Fördela krämen i 6 portionsformar eller lägg den i en stor form. Ställ formarna i frysen minst 4 timmar.

5
Skala alla citrusfrukterna och skär loss hinnfria klyftor. Lägg dem i en skål och häll över likören. Blanda ner några myntablad. Låt det stå kallt några timmar.

6
Tag fram parfaiten 10-15 minuter innan den ska serveras. Doppa formen hastigt i ljummet vatten. Stjälp upp parfaiten på tallrikar. Bjud citrussalladen till eller lägg den vackert runtom parfaiten. Garnera med myntablad.


Kommentar:
Rita rundlar av smörgåspapper som passar formarna och lägg dem i bottnen innan du häller i parfaitsmeten. Då brukar det gå lättare att stjälpa upp parfaiten senare.

Scroll to Top