Du behöver
- 4 st äggulor
- 0.75 dl socker
- 2 msk sirap mörk
- 1 dl vatten
- 1 krm nejlika
- 2 krm kanel
- 1 krm ingefära
- 4 dl vispgrädde
- 10 st pepparkakor
Citrussallad:
3 st apelsiner
3 st mandarinklyftor eller satsumas
2 st limefrukt
1/2-1 dl apelsinlikör
pepparmynta blad
Garnering:
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Blanda samman äggulor, socker, sirap, vatten och kryddor i en kastrull (ej av aluminium). Sjud blandningen under kraftig vispning tills du får en tjock kräm.
2
Låt krämen kallna. Rör då och då i den under tiden.
3
Vispa grädden till skum. Grovkrossa pepparkakorna. Rör ner grädde och pepparkakor i äggkrämen.
4
Fördela krämen i 6 portionsformar eller lägg den i en stor form. Ställ formarna i frysen minst 4 timmar.
5
Skala alla citrusfrukterna och skär loss hinnfria klyftor. Lägg dem i en skål och häll över likören. Blanda ner några myntablad. Låt det stå kallt några timmar.
6
Tag fram parfaiten 10-15 minuter innan den ska serveras. Doppa formen hastigt i ljummet vatten. Stjälp upp parfaiten på tallrikar. Bjud citrussalladen till eller lägg den vackert runtom parfaiten. Garnera med myntablad.
Rita rundlar av smörgåspapper som passar formarna och lägg dem i bottnen innan du häller i parfaitsmeten. Då brukar det gå lättare att stjälpa upp parfaiten senare.