Pepparrotskött

Koka gärna en större köttbit som räcker till två middagar. Det är lätt att variera smaken på såsen genom att byta ut pepparroten mot dill, gräslök eller curry.

Du behöver

  • 1.5 kg nötkött högrev eller bringa
  • vatten ca 2 l
  • 1 msk salt
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 bitar rotselleri
  • 10 st vitpepparkorn

Sås:

3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
6 dl buljong
1.5 msk riven pepparrot

Det här behövs för 5­-6 port:

Gör så här

1
Koka upp vatten och salt i en gryta som är så stor att köttet och termometern får plats. Stick in köttermometern i den tjockaste delen av köttet.

2
Lägg ner köttet med termometern i det kokande vattnet. Vattnet ska nätt och jämnt täcka köttet. Låt det koka upp på nytt. Sänk värmen.

3
Skala och skär lök, morot och rotselleri i mindre bitar under tiden. Lägg ner dem i grytan tillsammans med pepparkorn, lagerblad och persilja. Låt köttet sjuda under lock tills termometern visar 85­-90°, ca 1 1/4 timmar beroende på vilken köttbit du valt.

4
Tag grytan från värmen och låt köttet vila i buljongen i ca 20 minuter. Tag upp köttet. Tag ut termometern. Sila buljongen.

5
Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull till såsen. Tillsätt buljongen. Låt såsen koka upp under omrörning och koka i ca 3­5 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av såsen med riven pepparrot.

6
Skär köttet i skivor eller bitar. Bjud köttet med sås, kokt potatis, kokta grönsaker och gärna lite extra riven pepparrot.


Kommentar:
Koka nya grönsaker i buljongen som blir över, lägg i tärnat kött och du får en jättegod soppa.

Scroll to Top