Du behöver
- 1.5 kg nötkött högrev eller bringa
- vatten ca 2 l
- 1 msk salt
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- 1 bitar rotselleri
- 10 st vitpepparkorn
Sås:
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
6 dl buljong
1.5 msk riven pepparrot
Det här behövs för 5-6 port:
Gör så här
1
Koka upp vatten och salt i en gryta som är så stor att köttet och termometern får plats. Stick in köttermometern i den tjockaste delen av köttet.
2
Lägg ner köttet med termometern i det kokande vattnet. Vattnet ska nätt och jämnt täcka köttet. Låt det koka upp på nytt. Sänk värmen.
3
Skala och skär lök, morot och rotselleri i mindre bitar under tiden. Lägg ner dem i grytan tillsammans med pepparkorn, lagerblad och persilja. Låt köttet sjuda under lock tills termometern visar 85-90°, ca 1 1/4 timmar beroende på vilken köttbit du valt.
4
Tag grytan från värmen och låt köttet vila i buljongen i ca 20 minuter. Tag upp köttet. Tag ut termometern. Sila buljongen.
5
Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull till såsen. Tillsätt buljongen. Låt såsen koka upp under omrörning och koka i ca 35 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av såsen med riven pepparrot.
6
Skär köttet i skivor eller bitar. Bjud köttet med sås, kokt potatis, kokta grönsaker och gärna lite extra riven pepparrot.
Koka nya grönsaker i buljongen som blir över, lägg i tärnat kött och du får en jättegod soppa.