Du behöver
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 msk vatten
Fyllning:
rabarber ca 600 g
11.5 dl socker
mandelspån
Maräng:
3 st äggvitor
1 dl socker
Ugn: 225°/150°
Det här behövs för 6-8 port:
Gör så här
1
Ansa rabarbern och skär den i bitar. Lägg dem i en ugnssäker form med socker. Täck formen och “smält” rabarbern i 225° varm ugn i ca 20 minuter.
2
Smula fettet i mjölet. Tillsätt vatten och arbeta samman degen. Låt den eventuellt vila kallt en stund. Kavla ut degen och skär ut en botten, ca 25 cm i diameter. Grädda ca 20 minuter i 225°.
3
Lägg de avrunna rabarberbitarna på den kalla flanbottnen på ett ugnssäkert fat. Strö över mandelspån.
4
Vispa vitorna till hårt skum. Blanda ner socker och vispa lite till. Spritsa marängen runt kanten och sätt in desserten i 150° ca 15 minuter eller tills marängen har fått fin färg. Servera efterrätten avsvalnad och gärna med en klick glass, grädde eller vaniljsås.
Du kan “smälta” rabarbern i mikron också. Tiden beror på ugnens effekt. Ska rabarberflanet stå färdigt en stund, kan du pensla bottnen med smält blockchoklad som hindrar att bottnen mjuknar.