Sommarbuffe!

Du behöver Frusen matjesmousse, 6 portioner: 2 st burkar matjesfiléer 4 dl vispgrädde 1 st rödlök liten 1 dl gräslök finklippt Garnering: gurka Matjesdelikatess, 6...

Du behöver

Frusen matjesmousse, 6 portioner:

2 st burkar matjesfiléer
4 dl vispgrädde
1 st rödlök liten
1 dl gräslök finklippt

Garnering:

gurka

Matjesdelikatess, 6 portioner:

2 st burkar matjesfiléer
0.5 dl hackad persilja
0.5 dl basilika hackad
1 st ägg hårdkokt hackat
1 st hackad rödlök
75 g smör brynt
dillkvistar

Kanarisk sås (Mojo), 6 portioner:

4 st vitlöksklyftor
1 st burk krossade tomater
2 st paprika 1/2 röd och 1/2 grön paprika
2 st chilipepparpungar 2-3 stycken, färska
1 tsk spiskummin stött
4 msk citronsaft eller vinäger
0.5 dl olivolja
salt och peppar efter smak

Gör så här

1
Frusen matjesmousse: Låt sillen rinna av och hacka filéerna fint. Finhacka löken. Vispa grädden till hårt skum och blanda ner sill, lök och gräslök. Häll sillgrädden i en vattensköljd form och frys i minst tre timmar.
Ta fram moussen ca 20 minuter före serveringen. Doppa formen snabbt i hett vatten, stjälp upp och garnera. Ät gärna moussen med färsk dillpotatis och ett mörkt bröd. Du kan använda ansjovisfiléer istället för matjesill till moussen, om du vill.

2
Matjesdelikatess: Låt sillen rinna av och skär den i sneda bitar, om den inte är skuren. Lägg bitarna på ett fat. Strö över persilja, basilika, ägg och lök eller lägg allt i ränder över silllen. Smält smöret och låt det brynas tills det är nötbrunt. Häll det över sillen, när den ska serveras. Garnera med dillkvistar. Du kan lägga skivad potatis i botten på fatet med matjesdelikatess, om du vill ha rätten mer mättande. Men värm då potatisen hastigt i ugn eller micron. Färskpotatis är en läckehet att äta med bara lite smör. Vill du prova något nytt och spännande kommer här ett recept. “Mojo” är en mycket stark sås som man dippar potatisen i när man äter den, hel och gärna med skalet på. Färsk potatis behöver föresten inte kokas i mer än ca 15-20 minuter.

3
Kanarisk sås (Mojo): Låt sillen rinna av och skär den i sneda bitar, om den inte är skuren. Lägg bitarna på ett fat.

Strö över persilja, basilika, ägg och lök eller lägg allt i ränder över silllen.
Smält smöret och låt det brynas tills det är nötbrunt. Häll det över sillen, när den ska serveras. Garnera med dillkvistar.

Du kan lägga skivad potatis i botten på fatet med matjesdelikatess, om du vill ha rätten mer mättande. Men värm då potatisen hastigt i ugn eller micron.

Scroll to Top