Du behöver
Frusen matjesmousse, 6 portioner:
2 st burkar matjesfiléer
4 dl vispgrädde
1 st rödlök liten
1 dl gräslök finklippt
Garnering:
gurka
Matjesdelikatess, 6 portioner:
2 st burkar matjesfiléer
0.5 dl hackad persilja
0.5 dl basilika hackad
1 st ägg hårdkokt hackat
1 st hackad rödlök
75 g smör brynt
dillkvistar
Kanarisk sås (Mojo), 6 portioner:
4 st vitlöksklyftor
1 st burk krossade tomater
2 st paprika 1/2 röd och 1/2 grön paprika
2 st chilipepparpungar 2-3 stycken, färska
1 tsk spiskummin stött
4 msk citronsaft eller vinäger
0.5 dl olivolja
salt och peppar efter smak
Gör så här
Ta fram moussen ca 20 minuter före serveringen. Doppa formen snabbt i hett vatten, stjälp upp och garnera. Ät gärna moussen med färsk dillpotatis och ett mörkt bröd. Du kan använda ansjovisfiléer istället för matjesill till moussen, om du vill.
Strö över persilja, basilika, ägg och lök eller lägg allt i ränder över silllen.
Smält smöret och låt det brynas tills det är nötbrunt. Häll det över sillen, när den ska serveras. Garnera med dillkvistar.
Du kan lägga skivad potatis i botten på fatet med matjesdelikatess, om du vill ha rätten mer mättande. Men värm då potatisen hastigt i ugn eller micron.