Sommarens bästa bärpaj

Baka en frasig paj med sommarens läckra bär. Bärpajer är bäst att göra utan pajskal i botten, det blir lätt blött. Pajdeg använder du bara till kant och lock. Enkelt och gott!

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten

Fyllning:

1/2-1 l bär t ex blåbär, hallon, körsbär, krusbär, björnbär
0.5 dl socker
1 msk potatismjöl

Pensling:

ägg uppvispat

Ugn: 225°

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Smula fettet i mjölet, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta samman degen. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter.

2
Rulla ut 1/3 av degen till en fingertjock rulle som trycks fast mot formens kant.

3
Lägg bären i formen och strö över socker och potatismjöl. Rör om, så att det blandas med bären.

4
Kavla ut resten av degen och sporra ut remsor, som läggs som ett galler över bären. Pensla med ägg. Grädda pajen 25-30 minuter mitt i ugnen.

5
Servera pajen avsvalnad med vispad grädde, halvsmält vaniljglass eller vaniljsås.

6
Enkel vaniljsås: Vispa 2 ägg och 2 msk socker pösigt. Blanda ner 1 msk vaniljsocker och 2 dl vispad grädde. Servera genast.


Kommentar:
Gör gärna dubbel sats av degen och frys in halva. Då går det snabbt att baka en paj, nästa gång du blir sugen.

Scroll to Top