Du behöver
- 50 g jäst
- 8 dl kallt vatten
- 1 msk salt
- olivolja ca 1/2 dl
- vetemjöl ca 20 dl
Ugn: 250°
Det här behövs för ca 2 bröd:
Gör så här
1
Rör ut den smulade jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt och olja.
2
Arbeta in mjölet så att du får en smidig deg som släpper bunkens kanter. Jäs degen i 2 timmar.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i 2 delar, som formas till runda limpor och läggs på smord plåt att jäsa i ca 45 minuter. Ruta brödet med vass kniv.
4
Grädda i 15 minuter i 250°. Stäng av ugnen och grädda färdigt i eftervärmen i ca 15 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk. Det går bra att frysa.