Svampplockarens lasagne

Naturligtvis kan du laga rätten med den svamp, som du har tillgång till. Själv tycker jag nog att karljohanssvamp är den mest smakrika svampen och därför mycket lämplig till den här rätten.

Du behöver

  • 12 st lasagneplattor
  • 4 dl svamp hackad förvälld
  • 1 st lök gul hackad
  • 2.5 msk smör eller margarin
  • 0.5 tsk salt

Ostsås:

50 st smör eller margarin
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.5 krm vitpeppar
100 g riven ost

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Låt svampen fräsa i matfett tills fettet är glansigt, sista minuterna med löken. Salta.

2
Smält fettet till såsen, rör ner mjöl och späd med mjölk. Sjud såsen ca 5 minuter. Salta och peppra. Rör ner osten.

3
Bred ut 1/4 av ostsåsen i botten på en smord ugnssäker form. Lägg på pasta, därefter svampfräset och varva så. Översta lagret ska vara sås.

4
Strö över lite riven ost och gratinera mitt i ugnen i ca 30 minuter. En sallad är gott till, t ex skivade tomater med purjolök eller rårivna morötter med pressad citron över.

Scroll to Top