Du behöver
- 1 st blomkålshuvud litet
- 3 st morot späda, 3-4 stycken
- 1 st purjolök liten
- 100 g sockerärter
- 100 g bladspenat
- 7.5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 2 msk vetemjöl
- 4.5 dl mjölk ev salt
Redning:
1 st äggula + 1/2 dl grädde
Det här behövs för 45 port:
Gör så här
1
Skölj och ansa grönsakerna. Dela blomkålen i små buketter. Skiva morötter och purjolök. Dela sockerärter och spenat i breda strimlor.
2
Koka upp vatten och salt och lägg i grönsakerna. Koka dem nätt och jämnt mjuka, ca 5 minuter.
3
Slå av spadet i ett durkslag. Häll tillbaka det i grytan tillsammans med det mesta av mjölken och koka upp. Rör ut mjölet med lite av mjölken och red av soppan. Sjud ca 5 minuter.
4
Lägg grönsakerna och persiljan i soppan.
5
Vispa samman gula och grädde med 1 dl av soppan. Häll redningen i soppan. Sedan får soppan inte koka, då skär den sig.
6
Servera soppan genast, gärna med en varm ostsmörgås till.
En god varm smörgås till soppan gör du så här: Bred lite matfett på vitt bröd. Doppa smörsidan i grovriven ost. Gratinera i 250° ca 810 minuter tills osten smält och smörgåsen fått färg och är knaprig. Servera genast!