Ängasoppa

För mig är ängasoppa "sommar" och "sommarlov"! Min mor lagade alltid soppan av färska primörer, men idag kan du laga soppan året runt av frysta grönsaker.

Du behöver

  • 1 st blomkålshuvud litet
  • 3 st morot späda, 3-4 stycken
  • 1 st purjolök liten
  • 100 g sockerärter
  • 100 g bladspenat
  • 7.5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vetemjöl
  • 4.5 dl mjölk ev salt

Redning:

1 st äggula + 1/2 dl grädde

Det här behövs för 4­5 port:

Gör så här

1
Skölj och ansa grönsakerna. Dela blomkålen i små buketter. Skiva morötter och purjolök. Dela sockerärter och spenat i breda strimlor.

2
Koka upp vatten och salt och lägg i grönsakerna. Koka dem nätt och jämnt mjuka, ca 5 minuter.

3
Slå av spadet i ett durkslag. Häll tillbaka det i grytan tillsammans med det mesta av mjölken och koka upp. Rör ut mjölet med lite av mjölken och red av soppan. Sjud ca 5 minuter.

4
Lägg grönsakerna och persiljan i soppan.

5
Vispa samman gula och grädde med 1 dl av soppan. Häll redningen i soppan. Sedan får soppan inte koka, då skär den sig.

6
Servera soppan genast, gärna med en varm ostsmörgås till.


Kommentar:
En god varm smörgås till soppan gör du så här: Bred lite matfett på vitt bröd. Doppa smörsidan i grovriven ost. Gratinera i 250° ca 8­10 minuter tills osten smält och smörgåsen fått färg och är knaprig. Servera genast!

Scroll to Top