Du behöver
- 500 g sockerärter
- 1 l grönsaksbuljong (av tärning)
- 0.5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk sherry (kan uteslutas)
Tillbehör:
1 dl crème fraîche eller gräddfil
2 msk riven pepparrot
rädisor skivade
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Ansa sockerärterna om de är färska eller tina dem om de är frysta.
2
Koka upp buljongen och lägg i ärterna. Koka under lock ca 5 minuter.
3
Lägg ärterna och lite av buljongen i mixer eller matberedare, spara några till garnering. Kör ärterna till puré.
4
Blanda purén med resten av buljongen, koka upp och smaka av med salt, peppar och eventuellt sherry. Servera soppan med en klick creme fraiche eller gräddfil smaksatt med pepparrot och skivade rädisor.
Vill du ha soppan lite tjockare, kan du reda av med 1-2 msk vetemjöl utrört i lite vatten. Soppan går utmärkt att frysa.