Du behöver
- 1 kg kräftor djupfrysta
- 1 st purjolök
- 1 st morot
- 12 dl hönsbuljong (tärning)
- 3 dl vin torrt vitt
- 4 msk smör eller margarin
- 3.5 msk vetemjöl
I soppskålen:
1 st äggula
1.5 dl vispgrädde
dill finklippt
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Tina kräftorna och skala kräftstjärtar och klor. Skiva den ansade purjolöken och den skalade moroten.
2
Smält 2 msk matfett i en gryta. Lägg i kräftskal, purjolök och morot och fräs alltsammans en stund under omrörning. Häll på buljongen och låt det sjuda under lock i ca 20 minuter. Sila från skalen.
3
Rör ihop resten av matfettet med vetemjölet. Koka upp spadet, häll i vinet och vispa ner mjöl/fettblandningen. Sjud soppan ca 5 minuter. Smaka av.
4
Vispa ihop äggulan med grädde i soppskålen. Häll den kokande soppan över under vispning.
5
Lägg i kräftstjärtarna och dillen. Servera genast, helst på varma tallrikar.
Vill du ha soppan “hetare”, smaksätt då med 1/2-1 krm kajennpeppar.
Du kan frysa kräftskalen, som finns kvar efter kräftkalaset och koka soppan, när det passar. Lägg då i räkor eller annat skaldjur vid serveringen.
Soppan går utmärkt att frysa helt färdig. Frys då gärna kräftstjärtarna för sig i lite av kräftspadet.Receptet kan användas till räksoppa också.