Lammfärspaj med feta-ost

En jättegod paj med lite lätt syrlig smak och där creme fraichen framhåller feta-osten på ett överraskande sätt. Med det här receptet blev Siv Johansson i Borås en av vinnarna i HJ:s pajtävling.

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g margarin
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning:

250 g trattkantareller eller annan svamp
3 st schalottenlökar
350 g lammfärs
150 g fetaost (inte den danska som är gjord på mjölk)
salt och peppar
2 dl crème fraîche
2 st tomater
2 tsk oregano

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjöl och salt. Tillsätt ägg och vatten. Arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Ställ formen kallt att vila.

2
Skala och hacka löken. Ansa svampen.

3
Bryn färs och lök i lite matfett. Tillsätt svamp och smaka av med salt och peppar.

4
Fyll pajskalet med färsen. Smula fårosten över färsen och strö på oregano. Bred creme fraiche över det hela.

5
Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå.

6
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

Scroll to Top