Langos I

Langos är friterade avlånga brödkakor vars deg innehåller bl.a potatis. Bröden serveras med olika "pålägg", t ex lätt creme fraiche, lök, räkor, kaviar och stark korv. Langos kommer ursprungligen från Ungern. Så här gör du dem!

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl Ljummet vatten
  • 1 st potatis kokt kall riven
  • 2 tsk salt
  • 7 dl mjöl till utbakning
  • olja till fritering

Vitlöksolja:

0.75 dl matolja neutral
2.5 st vitlöksklyftor

Tillbehör:

lätt crème fraiche
lök
kaviar
räkor
lax rökt
korv stark

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål och häll över vattnet. Rör om. Tillsätt riven potatis, salt och mjöl. Arbeta tillsammans allt till en deg. Låt den jäsa under duk ca 40 minuter.

2
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i ca 16 lika stora bitar. Platta ut dem till avlånga kakor. Låt dem jäsa ca 10 minuter.

3
Hetta upp oljan till 180°. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gulbrunt på 1 minut. Lägg i några degbitar i taget och fritera dem ca 4 minuter. Vänd på dem efter halva tiden. Låt bröden rinna av på hushållspapper.

4
Gör vitlöksoljan genom att pressa vitlök och röra ner den i matoljan. Pensla bröden med oljan strax innan de ska serveras. Lägg på önskad fyllning eller låt var och en lägga på sitt favoritpålägg.


Kommentar:
Langosen smakar gott med ett glas öl eller vin. Sallad och matiga pålägg gör bröden till en hel liten måltid.

Scroll to Top