Du behöver
- 1 kg lax fryst eller färsk
- vatten salt, dill
- 1.5 dl vispgrädde
- 1.5 dl majonnäs
- 2 dl gräddfil
- 2 msk chilisås
- 1 dl dill finklippt
- 0.5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm paprikapulver
Garnering:
lax rökt i tunna skivor
dill citron
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Lägg laxen i en trång kastrull. Häll på kokande vatten och salt, 1 1/2 msk per liter vatten. Lägg i dillstjälkar och sjud på svag värme tills laxen är klar. Låt den kallna i spadet. Ta bort skinn och ben.
2
Vispa grädden och blanda ner lax. majonnäs, gräddfil, chilisås, dill, salt och kryddor.
3
Lös upp de blötlagda gelatinbladen på svag värme. Rör ner lösningen under omrörning i moussen. Häll smeten i en form klädd med remsor av rökt lax.
4
Ställ moussen att kallna ca 3 timmar i kylskåpet. Stjälp upp och garnera med dill och citron. Servera nykokt färskpotatis, sallad och romsås till.