Lättlagad laxmousse

Moussen väcker alltid förtjusning och är mycket lättlagad.

Du behöver

  • 1 kg lax fryst eller färsk
  • vatten salt, dill
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk chilisås
  • 1 dl dill finklippt
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm paprikapulver

Garnering:

lax rökt i tunna skivor
dill citron

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Lägg laxen i en trång kastrull. Häll på kokande vatten och salt, 1 1/2 msk per liter vatten. Lägg i dillstjälkar och sjud på svag värme tills laxen är klar. Låt den kallna i spadet. Ta bort skinn och ben.

2
Vispa grädden och blanda ner lax. majonnäs, gräddfil, chilisås, dill, salt och kryddor.

3
Lös upp de blötlagda gelatinbladen på svag värme. Rör ner lösningen under omrörning i moussen. Häll smeten i en form klädd med remsor av rökt lax.

4
Ställ moussen att kallna ca 3 timmar i kylskåpet. Stjälp upp och garnera med dill och citron. Servera nykokt färskpotatis, sallad och romsås till.

Scroll to Top