Lyxig smörgåstårta

Lax både i fyllning och som garnering gör den här smörgåstårtan extra festlig. Den passar lika bra till supé som till entré- eller ensamrätt. Serverar du tårtan som ensamrätt så bjud gärna exotiska frukter efteråt.

Du behöver

  • 1 st rågkaka ca 25 cm i diameter

Fyllning 1:

1 st tonfisk burk
2 msk kaviar Kalles
0.5 dl crème fraîche
0.5 dl majonnäs

Fyllning 2:

100 g lax rökt
2 st hårdkokta ägg
0.5 dl crème fraîche
0.5 dl majonnäs
1 st dill liten bunt klippt

Garnering:

0.5 dl crème fraîche
0.5 dl majonnäs
50 g löjrom eller ishavsrom
100 g löjrom eller ishavsrom
100 g lax rökt i tunna skivor
gurka
tomater
citron
2.5 st hårdkokta ägg
dill

Det här behövs för ca 8 port som ensamrätt:

Gör så här

1
Rör samman creme fraichen med majonnäs och kaviar till fyllning 1. Låt tonfisken rinna av. Mosa den och blanda samman tonfisken med creme fraicheröran.

2
Finhacka laxen till fyllning 2. Skala och hacka äggen. Klipp dillen fint. Rör samman creme fraiche med majonnäs. Rör ner lax, ägg och dill i creme fraicheblandningen.

3
Skär brödet i tre relativt tunna bottnar. Bred fyllning 1 över en botten. Lägg på nästa botten och bred på fyllning 2. Lägg på den sista bottnen.

4
Rör samman creme fraiche med majonnäs och löjrom/ishavsrom. Bred det över och runtom hela smörgåstårtan.

5
Gör små laxrosor av laxskivorna och garnera tårtan som på bilden.


Kommentar:
Det går bra att göra smörgåstårtan i god tid och bara garnera den strax innan den ska avnjutas.

Scroll to Top