Paj Rhodos

En fantastiskt god paj där alla de olika smakerna "gifter sig" med varandra. Pajskalet blir sprödare med vispad grädde i degen men det går bra att göra ett traditionellt pajskal. Med det här receptet blev Rita Carman i Kumla en av vinnarna i HJ:s stora pajtävling.

Du behöver

  • 1.25 dl Vispad grädde
  • 1 msk kesella
  • 125 g margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

1 st aubergine + vetemjöl
200 g köttfärs
1 st paprika liten röd
1 st paprika liten grön
2 dl purjolök hackad
3 st champinjoner stora
0.5 st burk krossade tomater
2.5 msk chilisås
1 tsk örtsalt
2 tsk italiensk salladskrydda
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 st vitlöksklyfta
fetaost och oliver efter smak

Sås:

margarin ca 3 msk
2 msk vetemjöl
salt och peppar
1 dl parmesanost
mjölk ca 4 dl

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjöl och bakpulver. Vispa grädden. Tillsätt grädde och kesella i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg. Lägg den kallt att stelna.

2
Skala och tärna auberginen. Vänd tärningarna i mjöl. Bryn dem försiktigt i lite matfett. Ta upp dem.

3
Kärna ur och finstrimla paprikorna. Ansa och finhacka purjolöken. Ansa och skiva svampen tunt.

4
Bryn färsen jämnt smulig i lite matfett. Tillsätt paprika, purjolök, tomatkross och chilisås och låt allt puttra samman några minuter. Smaka av med de olika kryddorna.

5
Smält margarinet till såsen i en kastrull. Rör ner mjöl och späd med mjölken i omgångar. Låt såsen koka på svag värme några minuter under fortsatt omrörning. Tillsätt parmesanost och smaka av såsen.

6
Tryck ut pajdegen i 6 portionsformar. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen ca 8 minuter.

7
Fördela auberginen i de förgräddade pajskalen. Lägg färsen ovanpå.
Skiva fetaosten och lägg skivorna ovanpå. Hacka oliverna och fördela dem och skivad svamp överst. Häll till sist över den “tunna” ostsåsen som inte får täcka pajerna helt.

8
Gratinera högt upp i ugnen ca 10 minuter.

Scroll to Top