Tiramisu som cheesecake

Den här goda desserten påminner om den klassiska italienska efterrätten Tira Mi Su. Du kan göra cheesecaken i god tid innan gästerna kommer och bara garnera den i sista minuten.

Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.75 dl mandel
  • 0.5 dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st äggula
  • vatten ev 1 msk kallt

Fyllning:

200 g mörk blockchoklad
1.5 dl vispgrädde
250 g kesella Gourmet
2 msk kaffe starkt
1 msk kaffelikör eller apelsinlikör
0.5 dl florsocker

Garnering:

225 g philadelphiaost
1 dl lätt crème fraiche
apelsin rivet skal av 1
kakaopulver citronmeliss

Ugn: 225°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman den med socker, mjöl och vaniljsocker. Tillsätt matfettet och finfördela det så att du får en smulig massa. Tillsätt äggula och eventuellt vatten. Arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills det har fin färg och känns torrt. Låt pajskalet kallna.

3
Smält blockchokladen i mikrovågsugn eller i vattenbad. Rör ut Kesella med florsocker, kaffe och likör. Rör ner den avsvalnade chokladen.Vispa grädden till skum och rör ner den i smeten.

4
Fördela fyllningen i pajskalet och jämna till det. Ställ formen i kylen ca 1 timme. Rör under tiden ut Philadephiaosten med creme fraiche och rivet apelsinskal. Bred det över fyllningen. Låt stå kallt.

5
Garnera cheesecaken som på bilden genom att lägga en mall på desserten och sikta kakaopulver över. Ta bort mallen. Alternativt kan du bara sikta kakaopulver över och garnera med citronmeliss.

Scroll to Top