Amerikansk citronpaj

En ljuvligt god paj med syrlig citronkräm och toppad med söt maräng.

Du behöver

  • 100 g sötmandel
  • 2 dl vetemjöl extrafint
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk socker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 st ägg litet

Citronkräm:

150 g smör eller margarin
1.5 dl socker
citron rivet skal och pressad saft av 2
2 st ägg
2 st äggulor

Maräng:

3 st äggvitor
6 msk socker

Ugn: 200°-250°

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman den med mjöl, socker och vaniljsocker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.

2
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga den i botten och ställ formen kallt, ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i 200° varm ugn ca 15-18 minuter. Låt pajskalet kallna.

3
Lägg alla ingredienserna till citronkrämen i en rostfri kastrull. Låt det sjuda på svag värme under omrörning tills krämen blir tjock och luftig. Kyl den snabbt i kallt vatten under fortsatt omrörning. Häll krämen i det förgräddade pajskalet.

4
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker i omgångar under fortsatt kraftig vispning. Bred marängsmeten “toppigt” över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen tills marängen har fått lite färg, ca 2-3 minuter.

5
Bjud pajen ljummen eller kall.

Scroll to Top