Chokladrulle med hallonmousse

Det är enkelt att baka rulltårtor och gott blir det. Vanligast är att rulla kakan varm med sylt eller mos som fyllning. Men fylls kakan med mousse eller smörkräm måste kakan kallna först. På främre fatet Citronrulltårta, och på det bakre Chokladrulle med hallonmousse. Hallon och choklad är jättegott tillsammans och gör den här tårtan till en smakupplevelse.

Du behöver

Det här behövs:

3 st ägg
1.5 dl socker
0.75 dl potatismjöl
0.5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Uppstjälpning:

1 msk socker

Kräm:

2 st gelatinblad blötlagda i kallt vatten
1 st ägg
0.5 dl socker
1.5 dl vispgrädde
1 dl hallon mosade

Ugn: 250°

Gör så här

1
Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper.

2
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner detta försiktigt i äggsmeten.

3
Bred snabbt ut smeten i långpannan. Grädda genast mitt i ugnen i ca 5 minuter. Prova med en sticka!

4
Strö lite socker över den färdiga kakan och stjälp upp på sockrat smörpapper. Dra av bakpapperet. Låt kakan kallna, gärna med långpannan över.

5
Krämen: Vispa samman ägg, socker och grädde i en kastrull. Sjud blandningen tjock under vispning på svag värme. Krama ur gelatinet och rör ner i krämen. Tillsätt hallonen och låt krämen kallna.

6
Bred krämen över kakan och rulla ihop från långsidan. Förvara kakan kallt.


Kommentar:
Du kan garnera hela rulltårtan som en avlång tårta med vispad grädde och bär.
Lättgjorda rulltårtsbakelser! Av rulltårta gör du fort och lätt goda bakelser. Skär rulltårtan i ca 3 cm tjocka skivor. Garnera med vispad grädde och frukt eller bär. Den ljusa bakelsen på bilden är också garnerad med karameller och i grädden till den mörkare har jag blandat kakao och garnerat med hallon. Vill du göra bakelserna riktigt festliga kan du kavla ut mandelmassa (grön eller rosa) och sätta runt kanten.

Scroll to Top