Färskost med olika smaker

Det är lätt och roligt att göra sin egen färskost och själv bestämma vilken smak den ska få. Här får du tre olika förslag men prova gärna med din egen favoritsmak.

Du behöver

  • 1 l filmjölk 3%
  • 3 dl gräddfil

Smaksättning till vitlöksost:

1.5 st pressade vitlöksklyftor
salt
persilja

Smaksättning till avocadoost:

1 st avokado
salt
valnötter

Smaksättning till pepparost:

0.5 tsk svartpeppar grovmalen
rosépeppar
salt

Det här behövs:

Gör så här

1
Häll filmjölken och gräddfilen i en kastrull. Värm det till ca 45-50° C.

2
Häll blandningen i ett kaffefilter (1×6) och låt vasslan rinna av, det tar ca 4 timmar.

3
Stjälp ur ostmassan och smaksätt den.

4
Blanda 1/3 sats ostmassa med pressad vitlök. Smaka av med salt. Forma en liten ost och strö persilja över.

5
Skala och kärna ur avocadon. Gröp ur köttet och tryck ut det i en sil. Blanda samman det med 1/3 sats ostmassa och smaka av med salt. Forma en liten ost och garnera med valnötter.

6
Blanda samman 1/3 sats ostmassa med grovmalen peppar. Smaka av med salt. Forma en liten ost och strö över rosépeppar.


Kommentar:
Ostmassan kan förvaras ca 1 vecka i kylskåpet. Avocadoost ska ätas nygjord annars så blir den gråaktig och besk i smaken.

Scroll to Top