Wienerbullar

För ett lyckat resultat bör alla ingredienserna ha rumstemperatur innan du börjar baka. Wienerbullar ser du på andra fatet till höger räknat ovanifrån. På de övriga faten ser du Påskens mockatårta, Fasters korintkaka, Kokosdrömmar, Kruskakor och Idakakor.

Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 2 st ägg
  • 0.75 dl kaffegrädde
  • 50 g jäst

Fyllning:

175 g mandelmassa riven
vatten lite

Pensling:

ägg

Garnering:

mandel hackad

Ugn: 250°

Gör så här

1
Blanda fettet med en del av mjölet. Tillsätt socker, ägg och jästen utrörd i grädden. Arbeta in resten av mjölet och låt degen vila ca 10 minuter.

2
Kavla ut degen till en platta, ca 50×30 cm. Bred på fyllningen. Vik plattan dubbel på längden.

3
Skär ca 1 1/2 cm breda bitar, skär en skåra i mitten på dessa. Snurra ihop till bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Jäs ca 40-60 minuter.

4
Pensla, strö på mandel och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.


Kommentar:
När du lagt fyllningen på degplattan, kan du rulla ihop den från långsidan. Skär rullen i bitar och gör som med snurrorna. Du kan också forma rullen till en krans och klippa jack i den. Jäs sedan som ovan men grädda i nedre delen av ugnen i 225° ca 15-20 minuter.

Scroll to Top