Gratäng med selleri och svamp

Du behöver potatis ca 1 kg 1.5 dl mjölk 2 msk smör eller margarin 1 st ägg 500 g rotselleri Svampstuvning: 300 g champinjoner 3...

Du behöver

  • potatis ca 1 kg
  • 1.5 dl mjölk
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 st ägg
  • 500 g rotselleri

Svampstuvning:

300 g champinjoner
3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
kinesisk soja
salt och peppar

Gratinering:

riven ost

Ugn: 250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala potatisen och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lite lättsaltat vatten. Slå av vattnet och mosa potatisen med elvisp. Späd med mjölk och tillsätt matfett. Vispa moset luftigt och slätt. Tillsätt ägget och smaka av med salt och peppar.

2
Skala rotsellerin och skär den i tärningar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 10-15 minuter. Häll bort vattnet.

3
Spritsa moset runtom i en smord eldfast form. Lägg sellerin i formen.

4
Ansa svampen och skär dem i mindre bitar. Fräs den i lite matfett tills vätskan har kokat in. Tillsätt lite mera matfett och fräs tills det “knäpper” i svampen.

5
Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och matlagningsgrädde. Låt allt koka på svag värme ca 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och soja.

6
Häll såsen över sellerin och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.


Kommentar:
Har du förberett gratängen och vill värma den före serveringen så sätt ugnen på 225° och värm gratängen ca 20?25 minuter.

Scroll to Top