Små kräftpatéer

Lättgjorda patéer som är festliga att börja middagen med.

Du behöver

  • 500 g spättafiléer
  • dill
  • kräftstjärtar ca 15-18 i lag
  • 0.75 tsk salt
  • 1 st ägg stort
  • 1.5 dl vispgrädde

Sås:

0.5 st gul lök
2 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning
2 dl crème fraîche
pressad citronsaft
salt kayennpeppar
dill finhackad

Garnering:

kräftstjärtar i lag
dill

Ugn: 175°

Gör så här

1
Låt kräftstjärtarna rinna av. Smörj 6 eldfasta potionsformar. Kläm fast lite dill på sidorna.

2
Ta bort det vita skinnet på fisken och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare.

3
Tillsätt salt och ägg. Kör till en puré. Tillsätt peppar och grädde i en fin stråle och fortsätt blanda i matberedaren.

4
Lägg ett lager färs i alla formarna. Lägg kräftstjärtarna ovanpå och täck med resterande färs.

5
Ställ formarna i vattenbad och grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.

6
Gör under tiden såsen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt vatten och buljong. Låt det koka ihop tills ca hällften återstår.

7
Tillsätt creme fraiche och låt såsen koka upp på nytt. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft. Rör ner dillen.

8
Stjälp upp patéerna och häll lite sås runtom. Garnera med kräftstjärtar och dill.


Kommentar:
Ställ in en liten långpanna med vatten i ugnen till vattenbadet. Låt det bli varmt. Ta ut formarna när patéerna är klara men vänta med att ta ut vattenbadet tills vattnet har kallnat.

Scroll to Top