Du behöver
- 1 st vitkålshuvud ca 12 blad
- salt + vatten
- 3 dl kokt ris (ca 1 dl okokt)
- 200 g champinjoner färsk eller burk
- 2 st gula lökar
- 2 msk smör eller margarin
- 1.5 dl persilja hackad
- 0.5 tsk oregano
- 1/2-1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
Sås:
1 st burk krossade tomater
1 dl vatten
0.5 tsk salt
1.5 tsk oregano
1 tsk basilika
1 msk smör eller margarin
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner kålhuvudet i grytan.. Lossa bladen efterhand som de mjuknar, det behövs ca 12 blad. Låt de rinna av.
2
Skiva svampen och hacka lökarna. Fräs svamp och lök i matfett i en kastrull tills det “knäpper” om svampen.
3
Blanda ner ris, persilja, salt och kryddor. Fördela fyllningen på kålbladen och vik ihop till paket. Lägg dolmarna med skarven neråt i en låg gryta.
4
Blanda tomater, vatten och kryddor och häll detta över dolmarna. Klicka på fettet och sjud under lock på svag värme tills kålen är nästan mjuk, ca 30-40 minuter. Ät med kokt potatis.