Gröna kåldolmar

Kåldolmar hör faktiskt till mina älsklingsrätter, men det var första gången, som jag lagade vegetariska. Och de blev jättegoda, pröva får du se!

Du behöver

  • 1 st vitkålshuvud ca 12 blad
  • salt + vatten
  • 3 dl kokt ris (ca 1 dl okokt)
  • 200 g champinjoner färsk eller burk
  • 2 st gula lökar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1.5 dl persilja hackad
  • 0.5 tsk oregano
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Sås:

1 st burk krossade tomater
1 dl vatten
0.5 tsk salt
1.5 tsk oregano
1 tsk basilika
1 msk smör eller margarin

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner kålhuvudet i grytan.. Lossa bladen efterhand som de mjuknar, det behövs ca 12 blad. Låt de rinna av.

2
Skiva svampen och hacka lökarna. Fräs svamp och lök i matfett i en kastrull tills det “knäpper” om svampen.

3
Blanda ner ris, persilja, salt och kryddor. Fördela fyllningen på kålbladen och vik ihop till paket. Lägg dolmarna med skarven neråt i en låg gryta.

4
Blanda tomater, vatten och kryddor och häll detta över dolmarna. Klicka på fettet och sjud under lock på svag värme tills kålen är nästan mjuk, ca 30-40 minuter. Ät med kokt potatis.

Scroll to Top