Du behöver
- 1 st salladskålhuvud
- 400 g champinjoner
- 1 st fänkålsstånd
- grönsaksbuljong
- salt och peppar
Örtcreme:
2 dl lätt crème fraiche
0.5 dl hackad gräslök
1 st salladslök finhackad
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Lossa bladen från salladskålshuvudet och skär bort den grövsta biten. Förväll bladen i lättsaltat vatten ca 1/2 minut. Låt bladen rinna av.
2
Ansa och skiva svampen. Ansa och tärna fänkålen.
3
Fräs fänkålen i lite matfett några minuter. Tillsätt svampen och fräs tills all vätskan har “kokat” in. Tillsätt en liten klick matfett och fräs i ytterligare någon minut. Salta och peppra.
4
Lägg ut kålbladen och lägg ca 1 msk svampröra på varje. Vik in och rulla ihop till dolmar.
5
Lägg dolmarna med skarven nedåt i en låg kastrull. Häll på så mycket buljong att det når upp till halva dolmen. Låt sjuda under lock på svag värme ca 15-20 minuter.
6
Blanda samman creme fraiche med hackad gräslök, finhackad salladslök och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Bjud dolmarna tillsammans med örtcremen och gott bröd. Kokt ris smakar också bra till.