Wienerbröd

Frasigt goda wienerbullar bakar du lätt. Men ta god tid på dig, wienerbröden behöver jäsa ca 2 timmar. Men goda blir de! Nu ställer vi till med ett riktigt vetebrödsbak! Här får du recept för både vardag och fest. Väljer du att baka flera sorter, så går det utmärkt att frysa både bullar, krans och längd. I korgen bak ser du kardemummabullar, till vänster wienerbröd,…

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl kall mjölk
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 msk socker
  • vetemjöl ca 6 dl

Fyllning:

150 g mandelmassa riven
0.5 st äggvita
0.5 st apelsinskal påse hackat syltat
folieformar

Pensling:

ägg
mandelspån

Ugn: 250°

Gör så här

1
Rör ut den smulade jästen i mjölken. Tillsätt fett, socker och det mesta av mjölet. Arbeta till en slät deg.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, ca 50×30 cm. Blanda till fyllningen och bred på degen.

3
Rulla ihop från långsidan. Dela i jämnstora bitar, som ställs med snittytan uppåt i formar av folie eller papper. Jäs i ca 2 timmar.

4
Pensla med ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Scroll to Top