Petits choux-bakelse

Av ljuvligt len deg gör vi generösa petits choux-bakelser. Fyll dem med frisk apelsingrädde och fräscha bär eller förvandla bakverken till éclairer med vaniljkräm och chokladtak.

Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 st ägg (ca 55-60 g)

Fyllning:

4 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad apelsinjuice
100 g mandelmassa riven
frukt eller bär

Éclairer:

3 dl vaniljkräm eller marzan
1.5 dl vispgrädde
100 g ljus blockchoklad

Ugn: 225°-200°

Gör så här

1

Koka upp vattnet tillsammans med matfettet. Tillsätt mjölet och rör om med en trägaffel. Koka massan under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten och kanter.

2

Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna.

3

Tillsätt de två första äggen, ett i taget, under fortsatt kraftig omrörning. Vispa upp det tredje ägget och rör ner det, lite i taget, tills degen är lagom fast.
Klicka eller spritsa ut degen på bakplåtspapper till runda eller avlånga bakelser.

4

Grädda mitt i 225° varm ugn ca 20 minuter, sänk sedan värmen till 200° och grädda i ytterligare 10 minuter. Observera att ugnsluckan får inte öppnas förrän efter drygt 10 minuter.

5

Bakelserna är mycket känsliga för drag.

6

Vispa grädden till skum. Rör ner juice och mandelmassa. Skär av ett lock på bakelserna och spritsa eller klicka i grädden. Toppa med frukt eller bär. Lägg på locket.

7

Rör samman vaniljkrämen med vispad grädde. Skär av ett lock. Spritsa eller klicka i krämen.

8

Smält chokladen i vattenbad och pensla locken. Låt chokladen stelna innan locken läggs på bakelserna.


Kommentar:
Det är inte svårt att göra sin egen petits-chouxdeg. Men vill du vara bekväm så finns det färdig mix att köpa som är bra.

Scroll to Top