Du behöver
- 3 dl vatten
- 100 g smör eller margarin
- 2 dl vetemjöl
- 3 st ägg (ca 55-60 g)
Fyllning:
4 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad apelsinjuice
100 g mandelmassa riven
frukt eller bär
Éclairer:
3 dl vaniljkräm eller marzan
1.5 dl vispgrädde
100 g ljus blockchoklad
Ugn: 225°-200°
Gör så här
Koka upp vattnet tillsammans med matfettet. Tillsätt mjölet och rör om med en trägaffel. Koka massan under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten och kanter.
Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna.
Tillsätt de två första äggen, ett i taget, under fortsatt kraftig omrörning. Vispa upp det tredje ägget och rör ner det, lite i taget, tills degen är lagom fast.
Klicka eller spritsa ut degen på bakplåtspapper till runda eller avlånga bakelser.
Grädda mitt i 225° varm ugn ca 20 minuter, sänk sedan värmen till 200° och grädda i ytterligare 10 minuter. Observera att ugnsluckan får inte öppnas förrän efter drygt 10 minuter.
Bakelserna är mycket känsliga för drag.
Vispa grädden till skum. Rör ner juice och mandelmassa. Skär av ett lock på bakelserna och spritsa eller klicka i grädden. Toppa med frukt eller bär. Lägg på locket.
Rör samman vaniljkrämen med vispad grädde. Skär av ett lock. Spritsa eller klicka i krämen.
Smält chokladen i vattenbad och pensla locken. Låt chokladen stelna innan locken läggs på bakelserna.
Det är inte svårt att göra sin egen petits-chouxdeg. Men vill du vara bekväm så finns det färdig mix att köpa som är bra.