Italienska veteax

I förgrunden till vänster ligger italienska veteax, bakom ser du brytbröd med ost och örter. Till höger ligger kummingifflarna, de i förgrunden har vi brutit loss från ena brödet. I bakgrunden, på den hela brödkakan, kan du se hur du ska lägga gifflarna i formen.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl Ljummet vatten
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk farinsocker
  • 11 st marinerade soltorkade tomater (ca 1 dl hackade)
  • 1 kruka färsk basilika eller 2-3 msk torkad
  • 4 dl durumvetemjöl
  • vetemjöl ca 9 dl special

Pensling och garnering:

olivolja
sesamfrön

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör så att jästen löser sig.

2
Tillsätt olivolja, salt och socker.

3
Låt tomaterna rinna av väl och hacka dem ganska fint. Hacka basilikan. Rör ner tomater och basilika i degen.

4
Arbeta in durummjölet och tillsätt vetemjölet i omgångar. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Stjälp upp degen på lätt jölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Rulla ut dem lika långa som bakplåten. Lägg rullarna på bakpappersklädda plåtar.

6
Klipp sneda jack nästan igenom degen, med 3-4 centimeters mellanrum. För ut flikarna växelvis till höger och vänster, så att det ser ut som ax. Låt bröden jäsa under duk ca 30 inuter.

7
Pensla med olivolja och strö sesamfrön över.

8
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.

9
Låt bröden kallna på galler utan duk. De går att frysa.

10
När du bakar med vetemjöl special måste degen knådas väl för bästa resultat. Du kan använda både färska och torkade örter i bröden, men tänk på att torkade örte rär mera koncentrerade i smaken.

Scroll to Top