Bärpaj med fromage

En underbar sommardessert. Pajskalet penslar vi med smält choklad så behåller det sin sprödhet. Sedan fyller vi det med en ljuvlig bärfromage. Garnera gärna den färdiga pajen med några färska bär och mandelspån.

Du behöver

  • 3 dl mjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2.5 msk kallt vatten
  • 75 g mörk blockchoklad

Fyllning:

4 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 st äggulor
2 st äggvitor
0.5 dl florsocker
1 l bär

Ugn: 200°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Tryck ut degen i pejform och nagga botten. Ställ den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills det har fin färg. Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikron. Pensla det varma pajskalet med chokladen så att det täcker hela kakan. Ställ den kallt.

3
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5-6 minuter. Vispa äggulor och socke rljust och pösigt. Mixa hälften av bären till slät puré. Rör ner dem i äggulorna. Vispa gräden till skum. Vispa äggvitorna till fast skum.

4
Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner gelatinet i en fin stråle i grädden. Tillsätt äggulesmeten och sedan äggvitorna. Ställ fromagen kallt ca 1/2 timme. Rör försiktigt ner resten av bären och lägg fromagen i pajskalet. Ställ pajen kallt några timmar.

Scroll to Top