Färspaj med svamp

Den här riktigt goda och matiga pajen kan ätas varm eller kall med en god sallad. Den går utmärkt att laga i förväg. Vill du sedan äta pajen varm så värmer du den med folie över eller i mikron. Bjud pajen med sallad av olika slag.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten

Fyllning:

400 g köttfärs
1.5 msk smör eller margarin
1 st lök hackad gul
200 g champinjoner skivade
1 st paprika strimlad
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 st ägg
3 dl mjölk
ost ca 2 dl riven

Pensling:

ägg

Ugn: 200°

Det här behövs för 4-5 port:

Gör så här

1
Smula fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt en stund. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Förgrädda ca 15 minuter.

2
Bryn färsen i fett under omrörning tills den är smulig. Bryn lök och svamp och blanda med färsen och paprikan.

3
Salta och peppra fyllningen och lägg den sedan i formen.

4
Vispa samman ägg, mjölk och ost. Häll detta över fyllningen. Grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen.


Kommentar:
När du gör en pajdeg, får du bäst resultat, om matfettet och vattnet är kallt. Arbeta också snabbt ihop degen. Arbetar du den för länge kan degen kan bli seg. Vid försök har det visat sig att det allra sprödaste pajskalet får du med smör i degen. Det är praktiskt att göra en större sats av degen och frysa in i lagom stora bitar. Du kan byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.

Scroll to Top