Svampgratinerade palsternackor

Palsternacka är en ofta bortglömd rotfrukt. Laga denna gratäng och upptäck palsternackans härliga smak! Kantarellerna gör detta till en riktig bjudrätt. Den som inte vill äta vegetariskt kompletterar med något kallt kött till. På bilden ser du i förgrunden Svampsoppa på förvällda trattkantareller. Bakom står Svampgratinerade palsternackor.

Du behöver

  • 500 g palsternackor
  • vatten salt
  • 1 pkt bladspenat ca 250 g

Stuvning:

200 g kantareller eller annan svamp
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde eller hälften mjölk
0.5 tsk salt
riven ost

Ugn: 250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala, skiva och förväll palsternackorna i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av.

2
Lägg den tinade urkramade spenaten i en smord ugnssäker form. Täck med palsternackorna.

3
Fräs svampen tills det “knäpper” i den. Strö över mjölet, rör om och späd med vätskan. Sjud i minst 10 minuter. Smaka av med lite salt.

4
Häll stuvningen över palsternackorna. Strö på ost och gratinera ca 15 minuter. Sallad är gott till.


Kommentar:
Du kan byta ut palsternackorna mot andra grönsaker om du så vill.

Scroll to Top