Du behöver
- 1 kg kräftor
- 1 st morot
- 1 st gul lök
- 1 st stjälkselleri
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st lagerblad
- 1 st persiljekvist
- 1 msk tomatpuré
- 3 dl vin torrt vitt
- 1 l vatten
- 3 st fiskbuljongtärning
Soppa:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
9 dl buljong hopkokt
1/2-1 krm kajennpeppar
2 msk konjak
1 dl grädde
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Tina kräftorna och bryt av stjärten. Skala och rensa bort tarmen. Stöt sönder skalen och klorna.
2
Skala och tärna morot och lök. Ansa och tärna sellerin.
3
Fräs kräftskalen i lite matfett i en gryta några minuter. Tillsätt grönsakshacket och pressad vitlök. Låt allt fräsa ca 5 minuter.
4
Tillsätt persilja, lagerblad och tomatpuré. Späd med vatten och vin under omrörning. Rör ner buljongtärningarna. Låt allt puttra på svag värme under lock ca 25-30 minuter.
5
Sila buljongen och häll tillbaka den i grytan. Låt det koka ihop till ca 9 dl.
6
Smält under tiden 2 msk smör och rör ner mjölet. Låt det fräsa några minuter utan att det går färg. Späd med kräftbuljongen och låt soppan koka ca 3-5 minuter.
7
Smaka av med kajennpeppar, salt och konjak. Lägg i kräftstjärtarna och låt dem bli varma men inte kokta.
8
Vispa grädden till skum och rör ner det i soppan strax innan den ska serveras.
Tänk på att kajennpeppar är mycket “het”. Smaken kommer först efter någon minut, så krydda försiktigt.