4 portioner
Du behöver
- 0.75 kg äpplen, ca 6 st
- 2 dl ströbröd
- 1 dl socker
- ½ dl vatten
- smör eller margarin
Vaniljsås:
½ vaniljstång
3 dl kaffegrädde
2 äggulor
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
1 ½ dl vispgrädde
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skala äpplena. Dela dem i halvor och kärna ur dem. Grovriv äpplena.
2
Varva ströbröd, äpplen och socker i en smord eldfast form. Börja och sluta med ströbröd. Droppa över vattnet och klicka på matfettet. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
3
Dela vaniljstången på längden. Lägg den i en kastrull tillsammans med kaffegrädde. Låt det koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt den stå ca 15 minuter. Ta upp stången och skrapa ur fröna. Lägg tillbaka dem i grädden.
4
Rör ihop äggulor, socker, potatismjöl och lite av vaniljgrädden. Tillsätt resten av grädden och låt såsen sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar. Låt såsen kallna. Vispa vispgrädden till skum och rör ner den i den kalla såsen.
Använd inte stålvisp i en aluminiumkastrull, då kan såsen lätt bli gråaktig.