Fransk lantpaté

God och lättlagad är den franska patén som förutom nötfärs innehåller både leverpastej och champinjoner. Lika god att äta kall som ljummen. Pröva själv!

Du behöver

  • 500 g nötfärs
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st lök liten finhackad
  • 200 g leverpastej bredbar
  • 2 msk vetemjöl
  • 200 g champinjoner skivade
  • 1.5 msk smör eller margarin
  • 2 st ägg
  • 2 dl buljong (av tärning)

Garnering:

champinjoner skivade

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Fräs de skivade champinjonerna i matfett tills det “knäpper” i dem.

2
Blanda färsen först med salt, sedan med lök, pastej och peppar.

3
Tillsätt mjöl, ägg, buljong och champinjoner. Rör tills färsen är väl blandad.

4
Lägg färsen i en smord avlång form, ca 1 1/2 l. Släta till ytan och grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt patén svalna innan den stjälps upp. Garnera.

5
En god sås till: Blanda 3 dl gräddfil med kapris och hackad ättiksgurka efter smak.


Kommentar:
Lägg gärna ett smörat bakpapper i botten på formen, då går patén lättar att stjälpa upp. Paté går bra att frysa, då gärna i skivor med plastfolie runt om. Tre patéformar (kakformar) kan gräddas samtidigt i ugnen.

Scroll to Top