Du behöver
- 500 g nötfärs
- 1.5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 st lök liten finhackad
- 200 g leverpastej bredbar
- 2 msk vetemjöl
- 200 g champinjoner skivade
- 1.5 msk smör eller margarin
- 2 st ägg
- 2 dl buljong (av tärning)
Garnering:
champinjoner skivade
Ugn: 175°
Det här behövs för ca 6-8 port:
Gör så här
1
Fräs de skivade champinjonerna i matfett tills det “knäpper” i dem.
2
Blanda färsen först med salt, sedan med lök, pastej och peppar.
3
Tillsätt mjöl, ägg, buljong och champinjoner. Rör tills färsen är väl blandad.
4
Lägg färsen i en smord avlång form, ca 1 1/2 l. Släta till ytan och grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt patén svalna innan den stjälps upp. Garnera.
5
En god sås till: Blanda 3 dl gräddfil med kapris och hackad ättiksgurka efter smak.
Lägg gärna ett smörat bakpapper i botten på formen, då går patén lättar att stjälpa upp. Paté går bra att frysa, då gärna i skivor med plastfolie runt om. Tre patéformar (kakformar) kan gräddas samtidigt i ugnen.