Läckergömma

Godare än så här kan det knappast bli för ostälskare! Gömmorna kan serveras som en liten entrérätt eller som tilltugg till drinken. Vill du bjuda den som t.ex. teatersupé så räkna med två gömmor till varje gäst.

Du behöver

  • 2 st smördegsplattor djupfrysta
  • gorgonzola ca 100 g
  • 4 st parmaskinka tunna skivor

Pensling:

äggula
pinjenötter

Ugn: 225°

Det här behövs för 4 port:

Gör så här

1
Dela varje tinad smördegsplatta i 2 delar och kavla ut varje del till ca 13 x 13 cm.

2
Dela osten i 4 bitar och vira in varje bit i skinka till täta paket.

3
Lägg varje ostpaket på smördegsbiten. Pensla runt kanterna med äggulan.

4
Vik över den andra halvan av degen och tryck till runt gömman med en gaffel. Pensla med äggula. Strö på lite pinjenötter.

5
Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Servera genast med en fräsch sallad.


Kommentar:
Här lite tips på små godbitar med gorgonzola: Rör samman 50 g gorgonzola med 50 g mjukost och 1 tsk portvin. Spritsa krämen i blekselleristjälkar. Gott som snacks. Samma kräm är god att spritsa i champinjonhattar, päronhalvor eller i paprikaklyftor. Baka små petits chouxer, gärna av mix och fyll dem när de har kallnat med ostkrämen. Smaksätt gärna vit grundsås med en bit gorgonzola, gott både till kött och fisk.

Scroll to Top