Fylld brie

Den här goda osten kan du bjuda som entrérätt, vickningsrätt eller som dessert efter en lättare måltid.

Du behöver

  • 1 st brieost ca 1 kg
  • 3 st paprika små, i blandade färger
  • 2 st tomater
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • timjan
  • basilika

Garnering:

valnötter
honung ev flytande
färska örter

Det här behövs:

Gör så här

1
Skålla, skala och tärna tomaterna.

2
Kärna ur och strimla paprikorna.

3
Fräs tomathack och paprika i lite matfett en stund. Tillsätt pressad vitlök, salt, peppar, timjan och basilika. Smaka av. Låt det fräsa ytterligare en liten stund. Låt röran svalna.

4
Dela osten i två bottnar. Lägg grönsaksröran över den ena. Lägg på den andra osthalvan och tryck till lite. Låt gärna stå och vila några timmar.

5
Lägg osten på uppläggningsfat och ringla eventuellt över lite flytande honung. Garnera med valnötter och färska örter.


Kommentar:
Kul att veta om brieost: Brieost är en vitmögelost och är nog den populäraste franska mjukosten i Sverige. Den tillverkas av komjölk som kan vara pastöriserad men också av mjölk som bara har upphettats till 65°C. Brieosten är lätt saltad och har en tunn vit skorpa runtom sitt guldgula inre. De första brieostarna kom från Brie de Meaux och Brie de Melun och det var dessa ostar som la grunden till brieostarnas stora popularitet. De lär ha tillverkats redan på Karl den Stores tid. Brieostarna som har tillverkats av opastöriserad mjölk sägs ha den mest raffinerade smaken. När brieosten är mogen ska den vara krämig och mild med en smak av champinjoner. En något enklare smak bjuder lantbrie på som alltid är gjord av pastöriserad komjölk och delvis förmognad. Den har en tydlig smakkaraktär av brie. Den enklaste brieosten är helt förmognad och industriellt framställd. Den saknar “hård kärna” och är alltid “mogen” men blir inte lika krämig i konsistensen som de övriga brieostarna.

Scroll to Top