Parmesanpaj

Parmesanosten sätter spännande smak på pajen. Bjud den som ensamrätt eller som tilltugg till drinken före maten.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten

Fyllning:

125 g parmesanost färsk
100 g marinerade soltorkade tomater
2 dl mellangrädde
2 st äggulor

Ugn: 200°

Det här behövs för 4-5 port:

Gör så här

1
Smula fettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Detta kan göras i matberedaren.

2
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga och förgädda ca 10 minuter.

3
Riv osten fint och strimla tomaterna.

4
Vispa grädden och blanda ner gulorna. Rör ner ost och tomater. Häll smeten i pajformen.

5
Grädda pajen klar mitt i ugnen och servera den varm med en fräsch grönsallad. Pajen är god att äta kall också. Utmärkt till picnickorgen

6
Parmesanflarn: Skiva parmesanost tunt och lägg på bakpapper. Värm i ca 5-7 minuter i 225° tills det bubblar i dem. Låt flarnen kallna på plåten.

7
Kul att veta om parmesan: Parmesanosten tillhör en större grupp italienska ostar som kallas för “granaostar”. Dessa ostar har tillverkats i Italien sedan 1200-talet och är en viktig del av den italienska matlagningen.
Parmesanosten är en mager och mycket hård ost och används mest i matlagningen som en rivost. Osten mognar mycket långsamt och behöver lång lagringstid, upp till 3 år. När den är mogen gnids den in med olja för att inte mögla eller torka ut. Ostmassan är halmgul, texturen är tät och osten har en ren och kraftig smak. Den parmesanost som vi köper färdigriven är inte alltid så smakrik. Det är absolut bäst att köpa den färska osten i bit och riva den själv.


Kommentar:
Blanda riven parmesanost i ströbrödet när du panerar fisk eller kött. Det blir en fin smak och kallas på matfranska för “a la Milanese”.

Scroll to Top