Squashgratäng med Gremolata

En mättande gratäng med squash, potatis och fetaost.

Du behöver

  • 800 g squash
  • 1 st gul lök
  • 500 g potatis
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2.5 st vitlöksklyftor
  • 150 g fetaost i tärningar
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl riven ost

Gremolata:

1.5 st vitlöksklyftor
citron rivet skal från 1
1 dl hackad persilja

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Halvera squashen och gröp ur kärnorna med hjälp av en tesked. Tärna squashköttet. Skala och skiva löken tunt. Skala och finhacka vitlöken.

2
Fräs lök, vitlök och squash i lite matfett. Salta och peppra.

3
Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i smord eldfast form.

4
Lägg fetaosttärningarna ovanpå potatisen och täck med squashröran. Häll buljongen över och strö på osten. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.

5
Tvätta och torka citronen. Riv skalet på den grövsta sidan på ett råkostjärn. Skala och finhacka vitlöken. Blanda citronskal, vitlök och persilja. Strö gremolatan över gratängen.

6
Kul att veta om squash: Det finns både grön, vit och gul squash. Den gröna är vanligast. Squash, zucchini och courgette är samma sak och släkt med både gurka och pumpa. Squash kommer från USA, den mindre modellen som kommer från Italien heter zucchini. Courgette är det franska namnet på samma grönsak.

Scroll to Top