Klassens kolakaka

Namnet kunde också vara "nougatkaka" med ljuvligt "knastrig" smaksättning.

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 2.5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Nougat:

1 dl socker
1 dl sötmandel hackad

Ugn: 150°

Det här behövs:

Gör så här

1
Börja med nougaten: Smält sockret i en stekpanna under omrörning. Tillsätt mandeln och häll upp massan på smord plåt att kallna. Bryt sönder den och grovstöt den i en mortel.

2
Rör fett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt.

3
Blanda mjöl, bakpulver och nougat. Häll detta i smeten och rör till en jämn smet.

4
Häll smeten i en välsmord och bröad form och grädda nederst i ugnen i ca 60 minuter. Pröva med en sticka.

5
Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen.


Kommentar:
Sikta gärna florsocker över kolakakan när den är kall. Mönster finns att köpa men man kan också själv klippa ut ett mönster i smörpapper och använda.

Scroll to Top