Persiljepesto

Pesto är en sås som i det italienska köket görs på basilika. Här använder vi vår svenska persilja som det finns gott om nu. Pröva pesto som sås till pasta eller lägg lite i grönsakssoppan!

Du behöver

  • 2 st persilja rejäla knippen
  • 125 g valnötskärnor
  • 80 g parmesanost
  • 1.5 st vitlöksklyftor
  • 1.25 dl matolja
  • 0.5 dl vatten
  • salt

Det här behövs:

Gör så här

1
Skölj persiljan ordentligt. Låt den rinna av på handduk eller hushållspapper. Drag av bladen.

2
Lägg bladen i en matberedare. Hacka dem grovt. Tillsätt valnötterna och kör en liten stund.

3
Riv osten. Lägg ner den i matberedaren tillsammans med pressad vitlök. Kör allt en liten stund. Späd med oljan i en fin stråle till en puré.

4
Tillsätt vatten och kör lite till. Smaka av med salt.


Kommentar:
Ska du servera såsen med pasta så rör ut peston med lite av vattnet som pastan har kokat i. Rör sen ner såsen i den nykokta pastan. Förvara peston kallt i små burkar med tättslutande lock.

Scroll to Top