Jeanettes laxmousse

En mycket god och praktisk förrätt som kan lagas dagen innan den serveras.

Du behöver

  • 150 g lax kokt och rensat
  • 200 g lax rökt
  • 2 dl vispgrädde (ovispad)
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2-1 tsk citronsaft
  • 2 st gelatinblad blötlagda i kallt vatten

Vingelé:

2 dl vin torrt vitt
0.5 tsk salt
2 st gelatinblad blötlagda i kallt vatten

Garnering:

dill

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Mal eller mixa den kokta och 100 g av den rökta laxen mycket fint. Rör i den ovispade grädden. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

2
Krama vattnet ur gelatinet och lös upp det under omrörning på svag värme. Rör ner det i laxsmeten.

3
Klä botten på 4 portions- eller muffinsformar med rökt lax och fördela laxsmeten i dem. Ställ dem kallt i minst 6 timmar.

4
Stjälp upp mousserna på tallrikar och garnera med dill och vingelé.

5
Så här gör du vingelé: Krama vattnet ur gelatinbladen och lös upp dem i det värmda vinet. Tillsätt salt och stjälp upp i en skål. Låt geléet stelna ordentligt innan det hackas.

Scroll to Top