Du behöver
- 150 g lax kokt och rensat
- 200 g lax rökt
- 2 dl vispgrädde (ovispad)
- 0.5 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1/2-1 tsk citronsaft
- 2 st gelatinblad blötlagda i kallt vatten
Vingelé:
2 dl vin torrt vitt
0.5 tsk salt
2 st gelatinblad blötlagda i kallt vatten
Garnering:
dill
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Mal eller mixa den kokta och 100 g av den rökta laxen mycket fint. Rör i den ovispade grädden. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
2
Krama vattnet ur gelatinet och lös upp det under omrörning på svag värme. Rör ner det i laxsmeten.
3
Klä botten på 4 portions- eller muffinsformar med rökt lax och fördela laxsmeten i dem. Ställ dem kallt i minst 6 timmar.
4
Stjälp upp mousserna på tallrikar och garnera med dill och vingelé.
5
Så här gör du vingelé: Krama vattnet ur gelatinbladen och lös upp dem i det värmda vinet. Tillsätt salt och stjälp upp i en skål. Låt geléet stelna ordentligt innan det hackas.