Provensalsk ugnsfärs

Ugnsmat är ofta lätt att laga. Den här rätten blir klar medan potatisen kokar! Att rätten är "provensalsk" innebär alltid att den innehåller vitlök, men självklart kan denna uteslutas, om du föredrar det!

Du behöver

  • 500 g nötfärs
  • 0.75 dl ströbröd
  • 1.5 dl vatten eller mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Pensling:

soja
1 st tomater burk utan spad
1 skiva vitt bröd
1.5 msk smör eller margarin
1 st vitlöksklyfta pressad
0.5 dl persilja klippt

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Låt ströbrödet svälla i vätskan. Blanda ner färs, ägg, salt och peppar. Arbeta samman färsen.

2
Forma den till en ring på ett smort ugnssäkert fat. Lägg tomaterna i mitten.

3
Smula brödet och blanda det med fett, vitlök och persilja. Klicka detta på tomaterna.

4
Pensla färsen med soja och stek i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Servera med kokt eller bakad potatis.

5
Baka potatis i halvor: Bakpotatis i halvor kan bakas på gallret i ugnen bredvid färsen. De tar ungefär lika lång tid som färsen.

Scroll to Top