Äppeltarteletter med nötkeso

En underbart god frestelse. På bilden ser du små tarteletter fyllda med keso, nötter, vispgrädde och honung och toppade med smörfrästa äpplen. Den saftiga päronkakan innehåller både ingefära och valnötter.

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 st ägg

Nötkeso:

1 st keso ask
2 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
0.75 dl nötkärnor grovhackade

Smörfrästa äpplen:

3 st äpplen
3 msk smör
3 msk farinsocker
3 msk portvin
0.25 tsk pepparkakskrydda

Ugn: 225°

Det här behövs för 8 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjöl och socker. Finfördela matfettet i det till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta raskt ihop allt till en deg.

2
Tryck ut degen tunt i tartelettformarna. Nagga dem i bottnen.

3
Grädda formarna i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

4
Vispa grädden. Rör samman den med keso, honung och nötter. Fördela fyllningen i tartelettformarna.

5
Skala äpplena. Skär dem i klyftor och kärna ur dem. Skär äpplena på längden.

6
Smält smöret i stekpanna på svag värme. Rör i sockret. Lägg i äpplena och fräs dem ca 1-2 minuter. Häll över portvin och krydda med pepparkakskryddorna.

7
Fördela äpplena i de kesofyllda tartelettformarna och bjud genast.

Scroll to Top