Du behöver
- 100 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 0.5 tsk salt
- 1 msk socker
- 1 tsk stött kardemumma
- vetemjöl ca 13 dl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
0.75 dl socker + 2 msk kanel
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 250°
Det här behövs för ca 48 bullar:
Gör så här
1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela degen i 2 delar som kavlas ut till ca 25 x 50 cm. Bred hälften av smöret över varje kaka. Strö på socker och kanel. Rulla ihop från långsidan.
4
Skär varje rulle i ca 24 bitar som ställs med snittytan uppåt i pappersformar. Jäs i ca 30 minuter.
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda ca 8-10 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. De går utmärkt att frysa.