Fiskfärs

Fiskfärs är en bra bjudrätt som alltid väcker uppskattning. Den är mycket god och kan serveras varm som huvudrätt eller kall på en buffé. Till den varma färsen bjuder jag varma såser och till den kalla en sås av gräddfil och örter. Servera den uppstjälpta färsen med kokt pressad potatis, såsen och någon grönsak.

Du behöver

  • 400 g fiskfilé gädda, kolja, gös eller abborre
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Ugn: 175°

Räksås:

500 g räkor
1.5 msk smör eller margarin
4 dl räkspad + vatten
2.5 msk vetemjöl
0.5 st fiskbuljongtärning
1 dl mjölk
dill
1 krm vitpeppar
1 msk pressad citron

Garnering:

räkor

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Skär fisken i mindre bitar. Lägg fisken i matberedaren tillsammans med salt, peppar, potatismjöl och ägg. 

2
Sätt igång maskinen och späd samtidigt med grädde och mjölk. Kör tills smeten är slät och porös, ca 2 minuter.

3
Lägg smeten i en väl smord och bröad form som rymmer ca 1 1/2 l. Jämna till ytan och täck formen med folie. Grädda i ugnen i ca 60 minuter. Låt färsen stå ca 10 min innan den stjälps upp.

4
Gör under tiden såsen. Skala räkorna och fräs skalen i matfett. Tillsätt vatten och koka ca 5 minuter. Sila. Vispa ut mjölet i lite kall vätska i en kastrull. Tillsätt resten av spadet, mjölken och buljongtärning. Sjud såsen i ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och citron. Lägg i dillen och räkorna. Därefter får såsen inte koka längre.


Kommentar:
Lägg fram alla ingredienserna i köket så att de får rumstemperatur. Då skär inte smeten sig. Lägg ett smort bakpapper i botten av formen så fastnar färsen inte så lätt.

Scroll to Top