Grekiskt festbröd

Ett härligt bröd att bryta. Något pålägg behövs inte. Fyllningen ger både smak och färg åt detta ganska typiska bröd från Grekland!

Du behöver

  • 5 dl vatten eller mjölk
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • vetemjöl ca 14 dl

Fyllning:

200 g fetaost smulad
5 st tomater (gärna med vitlök)

Pensling:

vatten
salt grovt

Ugn: 250/200°

Gör så här

1
Värm vätskan till ca 37° (fingervärme) och rör ut den smulade jästen i den. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Jäs ca 45 minuter.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en ca 1 cm tunn kaka.

3
Strö över ost och tomater.

4
Rulla ihop, vrid om några varv och forma degen till en rund krans. Lägg den på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 20 minuter. Pensla med vatten, strö på salt och grädda i nedre delen av ugnen i 250° ca 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda färdigt ca 25 minuter.

5
Låt det färdiggräddade brödet kallna på galler under bakduk. Det går bra att frysa.


Kommentar:
Du kan använda vitlöksmarinerad paprika istället för tomater. Det är också gott att strö någon örtkrydda i degen innan den rullas ihop.

Scroll to Top