Du behöver
- 5 dl vatten eller mjölk
- 50 g jäst
- 0.5 dl olivolja
- 2 tsk salt
- 2 tsk honung
- vetemjöl ca 14 dl
Fyllning:
200 g fetaost smulad
5 st tomater (gärna med vitlök)
Pensling:
vatten
salt grovt
Ugn: 250/200°
Gör så här
1
Värm vätskan till ca 37° (fingervärme) och rör ut den smulade jästen i den. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Jäs ca 45 minuter.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en ca 1 cm tunn kaka.
3
Strö över ost och tomater.
4
Rulla ihop, vrid om några varv och forma degen till en rund krans. Lägg den på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 20 minuter. Pensla med vatten, strö på salt och grädda i nedre delen av ugnen i 250° ca 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda färdigt ca 25 minuter.
5
Låt det färdiggräddade brödet kallna på galler under bakduk. Det går bra att frysa.
Du kan använda vitlöksmarinerad paprika istället för tomater. Det är också gott att strö någon örtkrydda i degen innan den rullas ihop.