Du behöver
- 2 st fänkålsstånd ca 500 g
- 2 msk olja helst oliv
- 1 st gul lök
- 0.5 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 l grönsaksbuljong (tärning)
- 2 st lagerblad
- 100 g grönmögelost
- 2 dl crème fraîche
- 0.5 krm kajennpeppar
Tillbehör:
crème fraîche
fänkålsgrönt
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Ansa, skölj och dela fänkålen på längden. Strimla den fint men spara de gröna dill-liknande vipporna. Skala och hacka löken.
2
Fräs det skurna några minuter i oljan tillsammans med löken. Salta och peppra.
3
Häll i buljongen och lägg i lagerbladen. Koka ca 10-15 minuter under lock.
4
Mixa grönsakerna med lite av spadet till slät konsistens. Häll tillbaka i grytan.
5
Koka upp, smula i osten och tillsätt creme fraiche. Värm under omrörning tills osten har smält. Smaka av med kajennpeppar. Servera soppan med en klick creme fraiche och en grön kvist.
Vill du inte ha soppan helt vegetarisk kan du servera strimlad rökt lax eller rökt skinka som tillbehör.