Räktimbaler

En elegant förrätt som står färdig i kylen är en perfekt början på en festmeny.

Du behöver

  • 600 g räkor med skal
  • 2 msk calvados eller torr sherry
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 st gelatinblad
  • salt kajennpeppar
  • 1 st dill liten knippe

Garnering:

löjrom dillkvist

Sås:

1 st hollandaisesås påse
1 msk hummerfond Touch of Taste
1 msk röd stenbitsrom
0.5 dl Vispad grädde

Tillbehör:

sparris kokt
tomat tärnad

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala räkorna. Grovhacka dem. Lägg dem i en skål. Häll calvados eller cherry över.

2
Klipp dillen fint och lägg ner den i skålen. Rör om. Ställ skålen kallt 3-4 timmar. Rör då och då i räkorna.

3
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter.

4
Vispa grädden till skum. Rör ner räkröran med sitt spad. Tillsätt tomatpuré och smaka av med salt och kajennpeppar, ta det försiktigt, kajennpeppar är en “het” krydda vars styrka kommer fram efter någon minut.

5
Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner det i räkröran i en fin stråle.

6
Pensla 4 portionsformar med matolja. Fördela räkröran i dem. Ställ timbalerna kallt till nästa dag.

7
Gör såsen enligt förpackningens anvisningar. Rör ner hummerfond, stenbitsrom och grädde. Smaka av med salt och peppar.

8
Stjälp upp timbalerna och toppa dem med löjrom och dill. Lägg kokt sparris med tärnad tomat bredvid. Droppa lite sås på tallriken och bjud resten till.

Scroll to Top